Rozwiąż równanie liniowe i Bernoulliego

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Rozwiąż równanie liniowe i Bernoulliego

Post autor: Januszgolenia »

\(y^{'}-y=xe^x\)
Odp:\(y=0,5x^2e^x+ce^x\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie liniowe i Bernoulliego

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 15 sty 2021, 06:59 \(y^{'}-y=xe^x\)
Odp:\(y=0,5x^2e^x+ce^x\)
\(y'=y\\
\frac{dy}{y}=dx\\
\ln y=x+c_1\\
y=ce^x\\
y'=c'e^x+ce^x\\
c'e^x+ce^x-ce^x=xe^x\\
c'=x\\
c=\frac{x^2}{2}+C\\
y=e^x(\frac{x^2}{2}+C)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ