Rozwiąż jednorodne równanie różniczkowe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Rozwiąż jednorodne równanie różniczkowe

Post autor: Januszgolenia »

\(y^{'}= \frac{y}{x}+(1-({ \frac{y}{x}})^2) \)
\(y^{'}(1)=2\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż jednorodne równanie różniczkowe

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 10 sty 2021, 21:40 \(y^{'}= \frac{y}{x}+(1-({ \frac{y}{x}})^2) \)
\(y^{'}(1)=2\)
\(y'=\frac{y}{x}+(1-(\frac{y}{x})^2)\\
\frac{y}{x}=t\\
\frac{dt}{dx}x+t=t+1-t^2\\
\frac{dt}{dx}x=1-t^2\\
\frac{dt}{1-t^2}=\frac{dx}{x}\\
\frac{1}{2}\ln|\frac{t+1}{1-t}|=\ln|cx|\\
\sqrt{\frac{t+1}{1-t}}=cx\\
\sqrt{\frac{\frac{y}{x}+1}{1-\frac{y}{x}}}=cx\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Rozwiąż jednorodne równanie różniczkowe

Post autor: Januszgolenia »

A jak uwzględnić informację, że \(y^{'}(1)=2\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż jednorodne równanie różniczkowe

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 15 sty 2021, 06:48 A jak uwzględnić informację, że \(y^{'}(1)=2\)
wyznaczyć z rozwiązania \(y\) i po prostu podstawić
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ