wyzancz pole ograniczone krzywymi:
\(y=x^2+2x\)
y=3
całki-moze mi ktos to wyliczyc??
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 04 sty 2009, 13:47
- escher
- Moderator
- Posty: 308
- Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 68 razy
Najpierw znajdujemy punkty, w których "krzywe" się przecinają
\(x^2+2x=3\Rightarrow x=-1-\sqrt{2} \vee x=-1+\sqrt{2}\)
Czyli parabola przecina prostą y=3 w punktach \((-1-\sqrt{2},3) i (-1+\sqrt{2},3)\).
Ma gałęzie skierowane do góry, więc chodzi o pole, które znajduje się pod prostą a nad parabolą. Zgodnie z interpretacją geormtryczną całki. Pole to wynosi
\(\int_{-1-\sqrt{2}}^{-1+\sqrt{2}} 3-x^2-2x dx = [3x-\frac{1}{3}x^3 - x^2]{-1-\sqrt{2}}^{-1+\sqrt{2}}=
=-3+3\sqrt{2}-frac{1}{3}(-1+3\sqrt{2}-3\cdot 2+2\sqrt{2})-(1-2\sqrt{2}+2)
- (-3-3\sqrt{2}-frac{1}{3}(-1-3\sqrt{2}-3\cdot 2-2\sqrt{2})-(1+2\sqrt{2}+2) )=
=frac{20\sqrt{2}}{3}\)
chyba, że się gdzieś walnąłem,
escher
\(x^2+2x=3\Rightarrow x=-1-\sqrt{2} \vee x=-1+\sqrt{2}\)
Czyli parabola przecina prostą y=3 w punktach \((-1-\sqrt{2},3) i (-1+\sqrt{2},3)\).
Ma gałęzie skierowane do góry, więc chodzi o pole, które znajduje się pod prostą a nad parabolą. Zgodnie z interpretacją geormtryczną całki. Pole to wynosi
\(\int_{-1-\sqrt{2}}^{-1+\sqrt{2}} 3-x^2-2x dx = [3x-\frac{1}{3}x^3 - x^2]{-1-\sqrt{2}}^{-1+\sqrt{2}}=
=-3+3\sqrt{2}-frac{1}{3}(-1+3\sqrt{2}-3\cdot 2+2\sqrt{2})-(1-2\sqrt{2}+2)
- (-3-3\sqrt{2}-frac{1}{3}(-1-3\sqrt{2}-3\cdot 2-2\sqrt{2})-(1+2\sqrt{2}+2) )=
=frac{20\sqrt{2}}{3}\)
chyba, że się gdzieś walnąłem,
escher
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 83
- Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15