całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agata0987
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 29 gru 2009, 16:22

całka

Post autor: agata0987 »

Może mi ktoś wytłumaczyć tą całkę?
\(\int_{}^{} e^xsinxdx= \left[f(x)=sinx f'(x)=cosx g'(x)=e^x g(x)=e^x \right]=e^xsinx- \int_{}^{} cosxe^xdx= \left[ f(x)=cosx f'(x)=sinx g'(x)=e^x g(x)=e^x\right] =e^xsinx-e^xcosx- \int_{}^{} e^xsinxdx=\)

później jest coś takiego i tego nie kumam :/
\(2 \int_{}^{} e^xsinxdx=e^xsinx-e^xcosx\)

co to jest za wzór?
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

chodzi o to, że po podwójnym całkowaniu przez części wyszło Ci coś, co miałaś na początku, więc przenosząc na drugą stronę otrzymujesz to co napisałaś a potem dzieląc przez 2 otrzymasz wartość tej całki

czy to jest to jasne?
agata0987
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 29 gru 2009, 16:22

Post autor: agata0987 »

No już rozumiem, dzięki :)
ODPOWIEDZ