całka przez części

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agata0987
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 29 gru 2009, 16:22

całka przez części

Post autor: agata0987 »

Mam w zeszycie obliczoną taką całkę:

\(\int_{}^{} sin^5xcosxdx=\left[\begin{array}{cc}
f(x)=sin^5x, & f'(x)=5sin^4xcosx\\
g'(x)=cosx, & g(x)=sinx\end{array}\right]\)


dlaczego w f'(x) jest i sinus i cosinus? nie wystarczy sam sinus?
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

bo jeżeli liczysz pochodną złożoną to liczysz pochodną zewnętrzną razy pochodną wewnętrzną, konkretnie w Twoim przypadku sinx jest funkcją wewnętrzną, a sin^5x zewnętrzną

zrozumiale to wyjaśniłam?:)
greg
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 11 gru 2009, 16:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: greg »

Funkca f jest złożeniem funkcji \(F(x)=x^5\) i funkcji \(G(x)=\sin x\) tzn. \(f(x)=F(G(x))\).
Zgodnie z twierdzeniem o pochodnej złożenia mamy
\(f'(x)=(F(G(x))'=F'(G(x))\cdot G'(x)\)
Teraz
\(F'(x)=5x^4
G'(x)=\cos x\)

Zatem
\(f'(x)=F'(\sin x)\cdot\cos x=5\sin^4x\cos x\)
ODPOWIEDZ