\(∫(-3x+7)sin(5x-9)dx\)
prosze o rozwiazanie
mam jeszcze 2 zadania do rozwiazania za ktore moge zaplacic blikiem
Oblicz (przez części) całkę nieoznaczoną
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Oblicz (przez części) całkę nieoznaczoną
\(\displaystyle \int(-3x+7)\sin(5x-9)dx=\\
\displaystyle -\frac{1}{5} \int(-3x+7) \left(\cos(5x-9) \right)'dx=\\
\displaystyle -\frac{1}{5} (-3x+7) \cos(5x-9)+\frac{1}{5} \int-3 \cos(5x-9) dx=\\
\displaystyle \left( \frac{3}{5} x- \frac{7}{5}\right) \cos(5x-9)-\frac{3}{5} \int \cos(5x-9) dx=\\
\displaystyle \left( \frac{3}{5} x- \frac{7}{5}\right) \cos(5x-9)-\frac{3}{25} \sin(5x-9) +C\\\)
Płacić nie musisz, ale sprawdzić czy się zgadza , to tak (gwarancji - brak )
\displaystyle -\frac{1}{5} \int(-3x+7) \left(\cos(5x-9) \right)'dx=\\
\displaystyle -\frac{1}{5} (-3x+7) \cos(5x-9)+\frac{1}{5} \int-3 \cos(5x-9) dx=\\
\displaystyle \left( \frac{3}{5} x- \frac{7}{5}\right) \cos(5x-9)-\frac{3}{5} \int \cos(5x-9) dx=\\
\displaystyle \left( \frac{3}{5} x- \frac{7}{5}\right) \cos(5x-9)-\frac{3}{25} \sin(5x-9) +C\\\)
Płacić nie musisz, ale sprawdzić czy się zgadza , to tak (gwarancji - brak )