Oblicz rownania rozniczkowe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
simpsone1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 05 lip 2020, 10:35
Podziękowania: 1 raz

Oblicz rownania rozniczkowe

Post autor: simpsone1 »

y'-4y=(5x+4) z gory dziekuje za pomoc
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Oblicz rownania rozniczkowe

Post autor: kerajs »

\(y'-4y=0\\
r-4=0\\
y_o=Ce^{4x}\\
y_p=Ax+B \So y'_p=A\\
A-4(Ax+B)=5x+4\\
y=y_o+y_p=Ce^{4x}- \frac{5}{4}x- \frac{21}{16} \)
ODPOWIEDZ