Oblicz przez czesci calke nieoznaczona
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Oblicz przez czesci calke nieoznaczona
\(\displaystyle \int(-4x+4)\sin(4x-9)dx= \\
\displaystyle \int(-4x+4) \left(- \frac{1}{4} \cos(4x-9) \right) 'dx= \\
\displaystyle \int(x-1) \left(\cos(4x-9) \right) 'dx=\\
\displaystyle (x-1)\cos(4x-9) -\int(x-1) ' \cos(4x-9) dx = \\
\displaystyle (x-1)\cos(4x-9) -\int\cos(4x-9) dx = \\
\displaystyle (x-1)\cos(4x-9) - \frac{1}{4} \sin(4x-9) +C \\
\)
\displaystyle \int(-4x+4) \left(- \frac{1}{4} \cos(4x-9) \right) 'dx= \\
\displaystyle \int(x-1) \left(\cos(4x-9) \right) 'dx=\\
\displaystyle (x-1)\cos(4x-9) -\int(x-1) ' \cos(4x-9) dx = \\
\displaystyle (x-1)\cos(4x-9) -\int\cos(4x-9) dx = \\
\displaystyle (x-1)\cos(4x-9) - \frac{1}{4} \sin(4x-9) +C \\
\)