Pomocy oblicz całkę przez rozpad na ułamki proste

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
simpsone1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 05 lip 2020, 10:35
Podziękowania: 1 raz

Pomocy oblicz całkę przez rozpad na ułamki proste

Post autor: simpsone1 »

\(\int \frac{3x+3}{x^2-9x+20} dx\)
pomoze ktos trzeba to zrobic przez rozpad na ulamki proste
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Pomocy oblicz całkę przez rozpad na ułamki proste

Post autor: kerajs »

\(3\int \frac{x+1}{(x-4)(x-5)} dx=3\int ( \frac{-5}{x-4}+ \frac{6}{x-5} ) dx=...\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Pomocy oblicz całkę przez rozpad na ułamki proste

Post autor: korki_fizyka »

Rozpad to może być promieniotwórczy a rozkład na ułamki proste opisano np. tutaj.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ