Zagadnienie początkowe Cauchy'ego

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
2001
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 17 maja 2019, 08:28
Podziękowania: 30 razy

Zagadnienie początkowe Cauchy'ego

Post autor: 2001 »

a) Rozwiązać równanie różniczkowe \(xy'+y = 9x^2\)
b) Korzystając z punktu a) rozwiązać zagadnienie początkowe Cauchy'ego
\(xy''+y'=9x^2\)
\(y(1)=2\)
\(y'(1)=2\)

Rozwiązanie podpunktu a) wychodzi
\(y_0= \frac{C}{x} \)
\(y_s=3x^2\)
więc \(y= \frac{C}{x} +3x^2\)

Proszę o pomoc z podpunktem b
Ostatnio zmieniony 24 cze 2020, 14:19 przez 2001, łącznie zmieniany 1 raz.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Zagadnienie początkowe Cauchy'ego

Post autor: kerajs »

2001 pisze: 24 cze 2020, 13:30 Rozwiązanie podpunktu a) wychodzi
\(y_0= \frac{C}{x} \)
Moim zdaniem to rozwiązanie nie dotyczy żadnego z powyższych równań. Pewnie coś (lub kilka cosiów) źle przepisałeś.
2001
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 17 maja 2019, 08:28
Podziękowania: 30 razy

Re: Zagadnienie początkowe Cauchy'ego

Post autor: 2001 »

kerajs pisze: 24 cze 2020, 13:58
2001 pisze: 24 cze 2020, 13:30 Rozwiązanie podpunktu a) wychodzi
\(y_0= \frac{C}{x} \)
Moim zdaniem to rozwiązanie nie dotyczy żadnego z powyższych równań. Pewnie coś (lub kilka cosiów) źle przepisałeś.
Poprawione. Chodziło o literówkę z primami tak? Proszę o pomoc, teraz powinno być ok
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zagadnienie początkowe Cauchy'ego

Post autor: panb »

2001 pisze: 24 cze 2020, 13:30
b) Korzystając z punktu a) rozwiązać zagadnienie początkowe Cauchy'ego
\(xy''+y'=9x^2\)
\(y(1)=2\)
\(y'(1)=2\)
Proszę o pomoc z podpunktem b
Zauważmy, że \(xy''+y'=(xy')'\). Zatem \([xy']'=9x^2 \So xy'=\int 9x^2 {dx} \So xy'=3x^3+c_1\\
xy'=3x^3+c_1 \So y'=3x^2+ \frac{c_1}{x} \So y=x^3+c_1\ln x +c_2 \\
y(1)=2 \iff 2=1^3+c_1\ln1+c_2 \So c_2=1\\
y'(1)=2 \iff 2=3\cdot1^2+ \frac{c_1}{1} \So c_1=-1 \)

Odpowiedź: \(y=x^3-\ln x+1\)

2001
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 17 maja 2019, 08:28
Podziękowania: 30 razy

Re: Zagadnienie początkowe Cauchy'ego

Post autor: 2001 »

panb pisze: 24 cze 2020, 15:27
2001 pisze: 24 cze 2020, 13:30
b) Korzystając z punktu a) rozwiązać zagadnienie początkowe Cauchy'ego
\(xy''+y'=9x^2\)
\(y(1)=2\)
\(y'(1)=2\)
Proszę o pomoc z podpunktem b
Zauważmy, że \(xy''+y'=(xy')'\). Zatem \([xy']'=9x^2 \So xy'=\int 9x^2 {dx} \So xy'=3x^3+c_1\\
xy'=3x^3+c_1 \So y'=3x^2+ \frac{c_1}{x} \So y=x^3+c_1\ln x +c_2 \\
y(1)=2 \iff 2=1^3+c_1\ln1+c_2 \So c_2=1\\
y'(1)=2 \iff 2=3\cdot1^2+ \frac{c_1}{1} \So c_1=-1 \)

Odpowiedź: \(y=x^3-\ln x+1\)

A gdy mam \(xy’-3y=2x^5\)
\(xy’’-3y’=2x^5\)
y(2)=16 i y’(2)=40 ? Wtedy (xy’)’nie wychodzi xy’’-3y wiec co wtedy??
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zagadnienie początkowe Cauchy'ego

Post autor: panb »

A gdy mam \(xy’-3y=2x^5\)
\(xy’’-3y’=2x^5\)
y(2)=16 i y’(2)=40 ? Wtedy (xy’)’nie wychodzi xy’’-3y wiec co wtedy??
Nie wiem jak skorzystać z tego pierwszego przy liczeniu tego drugiego, ale robię to tak:
\(xy''-3y'=(xy'-4y)'\), Zatem mamy \((xy'-4y)'=2x^5\) (czy w tym pierwszym nie było czasem \(xy'-4y=2x^5\)?) Rozwiązaniem równania \(xy'-4y=0\) jest \(y=Cx^4\)

\((xy'-4y)'=2x^5 \So xy'-4y= \frac{1}{3}x^6 +c \So C'x^5= \frac{1}{3}x^6 +c \So C'= \frac{1}{3}x +cx^{-5} \So C= \frac{1}{6}x^2- \frac{1}{4}cx^{-4} +c_1 \)
Wstawiamy to do rozwiązania równania jednorodnego i otrzymujemy
\[y=Cx^4= \left( \frac{1}{6}x^2- \frac{1}{4}cx^{-4} +c_1\right)x^4= \frac{1}{6}x^6+c_1x^4+c \]

Skorzystać z warunków początkowych już pewnie potrafisz, więc to by było na tyle.
ODPOWIEDZ