Obliczyć pochodne cząstkowe funkcji złożonej
\(f(x,y)=F(u(x,y),v(x,y))\) jeżeli \(u(x,y)=lnx+3lny, v(x,y)=xy+4y^2\)
Obliczyć pochodne cząstkowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Obliczyć pochodne cząstkowe
A pochodne funkcji jednej zmiennej umiesz policzyć?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Obliczyć pochodne cząstkowe
Tak potrafię, jednak z tą postacią mam problem i dlatego proszę o pomoc
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Obliczyć pochodne cząstkowe
\(\frac{\partial u}{\partial x} = \frac{1}{x}\)
\(\frac{\partial u}{\partial y} = \frac{3}{y}\)
dalej już chyba potrafisz?
\(\frac{\partial u}{\partial y} = \frac{3}{y}\)
dalej już chyba potrafisz?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Obliczyć pochodne cząstkowe
\(\frac{\partial v}{\partial x} = y\)korki_fizyka pisze: ↑24 cze 2020, 14:33 \(\frac{\partial u}{\partial x} = \frac{1}{x}\)
\(\frac{\partial u}{\partial y} = \frac{3}{y}\)
dalej już chyba potrafisz?
\(\frac{\partial v}{\partial y} = x+8y\)
i to tyle?
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Obliczyć pochodne cząstkowe
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Obliczyć pochodne cząstkowe
Wiem jak wylicza się ekstrema funkcji dwóch zmiennych, chodziło o o zapis pochodnych strikte takiej postaci funkcji
Czy będzie to znowu ∂u∂y, ∂u∂x, ∂v∂y, ∂v∂x czy jak?