rozwiąż równanie różniczkowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: rozwiąż równanie różniczkowe
\(y'=p(y)\\
y''=p'y'=p'p\\
2yp'p-p^2=1\\
2p'p-\frac1yp^2=\frac1y\)
a to jest równanie Bernoulliego.
\(u=p^2 \So u'=2pp'\\
u'-\frac1yu=\frac1y\)
A to jest równanie liniowe które pewnie potrafisz rozwiązać.
y''=p'y'=p'p\\
2yp'p-p^2=1\\
2p'p-\frac1yp^2=\frac1y\)
a to jest równanie Bernoulliego.
\(u=p^2 \So u'=2pp'\\
u'-\frac1yu=\frac1y\)
A to jest równanie liniowe które pewnie potrafisz rozwiązać.