wykaż że
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: wykaż że
Twierdzenie Stolza mówi ,że
Jeżeli \( \Lim_{n\to \infty } \frac{b_n-b_{n-1}}{a_n-a_{n-1}}=g\) dla dowolnych ciągów liczb rzeczywistych \((a_n) \) i \((b_n) \)
to \(\Lim_{n\to \infty } \frac{b_n}{a_n}= \Lim_{n\to \infty } \frac{b_n-b_{n-1}}{a_n-a_{n-1}}\)
No to przyjmij \(b_n=x_n\) i \(a_n=n\) ...
Jeżeli \( \Lim_{n\to \infty } \frac{b_n-b_{n-1}}{a_n-a_{n-1}}=g\) dla dowolnych ciągów liczb rzeczywistych \((a_n) \) i \((b_n) \)
to \(\Lim_{n\to \infty } \frac{b_n}{a_n}= \Lim_{n\to \infty } \frac{b_n-b_{n-1}}{a_n-a_{n-1}}\)
No to przyjmij \(b_n=x_n\) i \(a_n=n\) ...