pole

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

pole

Post autor: enta »

znaleźć pole figury ograniczonej funkcjami \(y=x^2\), \(y=2-x\), oraz osią OX
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: pole

Post autor: panb »

enta pisze: 18 cze 2020, 23:14 znaleźć pole figury ograniczonej funkcjami \(y=x^2\), \(y=2-x\), oraz osią OX
rys.png
Trzeba obliczyć pole obszaru pokolorowanego. Nie jest on normalny względem osi x i wtedy
\[P= \int_{0}^{1}x^2{dx}+ \int_{1}^{2}(2-x){dx}= \frac{1}{3}+ \frac{1}{2}= \frac{5}{6} \]

Obszar jest normalny względem osi y i wtedy (\(x=\sqrt y,\,\,\, x=2-y\) to teraz wzory funkcji)
\[P= \int_{0}^{1}(2-y-\sqrt y){dy}= ... = \frac{5}{6} \]
ODPOWIEDZ