Wyznacz szereg Maclaurina funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wyznacz szereg Maclaurina funkcji
Wyznacz szereg Maclaurina funkcji \(\frac{x}{1-x}\) a następnie wyznacz jego przedział zbieżności .
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz szereg Maclaurina funkcji
Łatwo zauważyć, że \(\dfrac{x}{1-x}=-1+\dfrac{1}{1-x}.\) No i mamy zwykłą sumę szeregu geometrycznego.
Albo: \(\dfrac{1}{1-x}=\displaystyle\sum_{n=0}^{\infty} x^n\) dla \(|x|<1.\) Po pomnożeniu przez \(x\) mamy \(\dfrac{x}{1-x}=\displaystyle\sum_{n=0}^{\infty} x^{n+1}.\)
Albo: \(\dfrac{1}{1-x}=\displaystyle\sum_{n=0}^{\infty} x^n\) dla \(|x|<1.\) Po pomnożeniu przez \(x\) mamy \(\dfrac{x}{1-x}=\displaystyle\sum_{n=0}^{\infty} x^{n+1}.\)