oblicz granicę

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TomaszSy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 04 sty 2020, 18:58
Podziękowania: 40 razy

oblicz granicę

Post autor: TomaszSy »

oblicz granicę:
\( \Lim_{x\to \infty } \frac{ \sqrt[3]{x^4+3}- \sqrt[5]{x^3+4} }{ \sqrt[3]{x^7+1} } \)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: oblicz granicę

Post autor: kerajs »

\( \Lim_{x\to \infty } \frac{ \sqrt[3]{x^4+3}- \sqrt[5]{x^3+4} }{ \sqrt[3]{x^7+1} } =\Lim_{x\to \infty } \frac{ \sqrt[3]{x^4}(...) }{ \sqrt[3]{x^7} (...)} =\Lim_{x\to \infty } \frac{ (...) }{ x (...)}=\frac{1}{\infty \cdot 1}=0 \)
ODPOWIEDZ