znajdź ekstrema lokalne
\(f(x,y)=x^2-2xy+y^2\)
obliczyłem pochodne cząstkowe pierwszego rzędu i przyrównałem do 0, ale nie wyszedł mi żaden punkt, wychodzi układ nieoznaczony. Co to oznacza? nie ma ekstremum?
znajdź ekstrema lokalne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3529
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: znajdź ekstrema lokalne
Bez rachunku:
Funkcja
\(f(x,y)=x^2-2xy+y^2=(x-y)^2\)
przyjmuje wartość najmniejszą, równą zero, dla każdej pary \((x,y)=(t,t)\wedge t\in\rr\)
Pozdrawiam
Funkcja
\(f(x,y)=x^2-2xy+y^2=(x-y)^2\)
przyjmuje wartość najmniejszą, równą zero, dla każdej pary \((x,y)=(t,t)\wedge t\in\rr\)
Pozdrawiam
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: znajdź ekstrema lokalne
bo \((x-y)^2\) jest zawsze nieujemne, więc najmniejszą wartością będzie zero dla \(x=y\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę