Problem ze współrzędnymi

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Catsanddogs
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 18 gru 2019, 15:56
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Problem ze współrzędnymi

Post autor: Catsanddogs »

Treść zadania:
Oblicz objętość bryły określonej warunkami: \( z \ge 0, \ y \ge ,\ 2x+y+z \le 10, \ \frac{x^2}{3} + \frac{y^2}{9} \le 1.\)

Ktoś mógłby mi chociaż pomóc z określeniem współrzędnych? Z resztą sobie poradzę :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Problem ze współrzędnymi

Post autor: kerajs »

\(- \sqrt{3} \le x \le \sqrt{3} \\
0 \le y \le 3 \sqrt{1- \frac{x^2}{3} } \\
0 \le z \le 10-2x-y\)
Catsanddogs
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 18 gru 2019, 15:56
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Problem ze współrzędnymi

Post autor: Catsanddogs »

kerajs pisze: 17 cze 2020, 18:50 \(- \sqrt{3} \le x \le \sqrt{3} \\
0 \le y \le 3 \sqrt{1- \frac{x^2}{3} } \\
0 \le z \le 10-2x-y\)
Tak prosto bez zamiany na jakieś współrzędne walcowe / eliptyczne?
Catsanddogs
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 18 gru 2019, 15:56
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Problem ze współrzędnymi

Post autor: Catsanddogs »

kerajs pisze: 17 cze 2020, 18:50 \(- \sqrt{3} \le x \le \sqrt{3} \\
0 \le y \le 3 \sqrt{1- \frac{x^2}{3} } \\
0 \le z \le 10-2x-y\)
I jak Panu udało się otrzymać ten pierwiastek z 3
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Problem ze współrzędnymi

Post autor: kerajs »

1) Można liczyć od razu lub przejść na współrzędne eliptyczne:
\(x=r\cos \alpha \wedge y= \sqrt{3}r\sin \alpha \)
a wtedy:
\(0 \le \alpha \le \pi \\
0 \le r \le \sqrt{3} \\
0 \le z \le 10-2r\cos \alpha - \sqrt{3}r\sin \alpha \\
J= \sqrt{3}r \)

2) Jak wstawisz y=0 do elipsy to otrzymasz pierwiastki o które pytasz.
ODPOWIEDZ