oblicz granicę
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: oblicz granicę
Może
\( \Lim_{n\to \infty } n\ln(1+ \frac{5}{n} )=\Lim_{n\to \infty } \ln\left[(1+ \frac{5}{n} )^{n\over5}\right]^5 =\cdots\)
pomoże...
Pozdrawiam
\( \Lim_{n\to \infty } n\ln(1+ \frac{5}{n} )=\Lim_{n\to \infty } \ln\left[(1+ \frac{5}{n} )^{n\over5}\right]^5 =\cdots\)
pomoże...
odp
\(\cdots=\ln e^5=\)5