Zamiana współrzędnych przy obliczaniu całki potrójnej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Catsanddogs
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 18 gru 2019, 15:56
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Zamiana współrzędnych przy obliczaniu całki potrójnej

Post autor: Catsanddogs »

Mam problem z przejściem na współrzędne biegunowe, nie wiem jak określić granice przedziału dla promienia.

Treść zadania:
Oblicz całkę \( \iiint\limits_V (x^2-3y^3) dxdydz \) gdzie \( V =[(x,y,z) : \sqrt{x^2+y^2} \le z \le 4, x \ge 0, y \ge 0 ]\)

Moja próba to zamiana:
\( x=rcos\alpha \)
\( y= rsin\alpha \)
\( z=h \)

granice:
\( z \in (r,4) \)
\( \alpha \in (0,2\pi) \)
i właśnie nie wiem co z r :(

Czy ktoś mógłby mi pomóc?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Zamiana współrzędnych przy obliczaniu całki potrójnej

Post autor: kerajs »

\(0 \le r \le 4\) , a kąt jest tylko w pierwszej ćwiartce.
ODPOWIEDZ