Korzystając z różniczki funkcji obliczyć przybliżoną wartość wyrażenia
\(ln 0,98\)
Różniczka funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Różniczka funkcji
\(f(x)=\ln x\\
x_0=1\\
\Delta x=-0,02\\
f(x_0+\Delta x)\approx f(x_0)+f'(x_0)\Delta x\\
f'(x)=\frac{1}{x}\\
f'(1)=1\\
\ln 0,98\approx 0+1\cdot (-0,02)\\
\ln 0,98\approx -0,02\)
x_0=1\\
\Delta x=-0,02\\
f(x_0+\Delta x)\approx f(x_0)+f'(x_0)\Delta x\\
f'(x)=\frac{1}{x}\\
f'(1)=1\\
\ln 0,98\approx 0+1\cdot (-0,02)\\
\ln 0,98\approx -0,02\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę