przedziały wypukłości, wklęsłości

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

przedziały wypukłości, wklęsłości

Post autor: RazzoR »

Znaleźć przedziały wypukłości, wklęsłości oraz punkty przegięcia wykresu funkcji określonej wzorem

\(f(x) = ln(2x^2+1)\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: przedziały wypukłości, wklęsłości

Post autor: eresh »

RazzoR pisze: 15 cze 2020, 13:58 Znaleźć przedziały wypukłości, wklęsłości oraz punkty przegięcia wykresu funkcji określonej wzorem

\(f(x) = ln(2x^2+1)\)
\(f'(x)=\frac{4x}{2x^2+1}\\
f''(x)=\frac{4(2x^2+1)-4x\cdot 4x}{(2x^2+1)^2}\\
f''(x)=\frac{-8x^2+4}{(2x^2+1)^2}\\
f''(x)=\frac{-4(2x^2-1)}{(2x^2+1)^2}\\
f''(x)\ge 0\iff x\in [-\frac{\sqrt{2}}{2},\frac{\sqrt{2}}{2}]\\
f''(x)\le 0\iff x\in (-\infty, -\frac{\sqrt{2}}{2}]\cup [\frac{\sqrt{2}}{2},\infty)\)

punkty przegięcia:
\(A(-\frac{\sqrt{2}}{2},-\sqrt{2})\\
B(\frac{\sqrt{2}}{2},\sqrt{2})\)

funkcja wypukła w przedziale \([-\frac{\sqrt{2}}{2},\frac{\sqrt{2}}{2}]\)
funkcja wklęsła w przedziałach (\(-\infty, -\frac{\sqrt{2}}{2}]\), \([\frac{\sqrt{2}}{2},\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ