Całka Riemanna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Całka Riemanna

Post autor: RazzoR »

Obliczyć, przy pomocy całki oznaczonej Riemanna, pole obszaru ograniczonego krzywymi:

\(y = x^2 + 2x + 2; \)

\(y = x + 4 \)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Całka Riemanna

Post autor: panb »

RazzoR pisze: 15 cze 2020, 13:56 Obliczyć, przy pomocy całki oznaczonej Riemanna, pole obszaru ograniczonego krzywymi:

\(y = x^2 + 2x + 2; \)

\(y = x + 4 \)
Najpierw punkty przecięcia: \(x^2 + 2x + 2=x + 4 \iff x=-2 \text{ lub } x=1\)

Teraz obrazek:
rys.png
Na koniec pole: \(\displaystyle P= \int_{-2}^{1}(x+4-x^2-2x-2)= \frac{9}{2} \)
ODPOWIEDZ