przybliżenia miejsca zerowego

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaczucha1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 04 maja 2020, 12:21
Płeć:

przybliżenia miejsca zerowego

Post autor: kaczucha1 »

Dana jest funkcja \(f(x)=x \cdot exp(-x^2)\) dla której zachodzi \(f(P)=0, P \in (-0.4 , 0.5)\). Wyznacz metodą punktu stałego gdzie \(g(x)=x+f(x)\) trzy przybliżenia miejsca zerowego P1, P2, P3 startując z punktu\(P0=-0,4\).
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: przybliżenia miejsca zerowego

Post autor: grdv10 »

Mamy \(f(P)=0\iff P=0\) i czego tu szukać?
ODPOWIEDZ