miejsca zerowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
miejsca zerowe
Dana jest funkcja \(f(x)=x \cdot exp(-x^2)\) , dla któej zachodzi \(f(P)=0\), \(P\in(-0.4 , 0.5)\) . Wyznacz pierwsze trzy przybliżenia miejsca zerowego P1, P2, P3 metodą siecznych.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1934 razy
Re: miejsca zerowe
Zauważmy, że \(f(0)=0\wedge 0\in(-0.4 ; 0.5)\) i jest to jedyne miejsce zerowe \(f\)...
to po kiego przybliżać?
\(P_1\colon\) jest miejscem zerowym funkcji \(y={f(0,5)-f(-0,4)\over0,5-(-0,4)}(x-0,5)+f(0,5)\)
\(P_2\colon\) analogicznie, ale dla przedziału ograniczonego przez \(P_1\)
\(\cdots\)
Pozdrawiam
to po kiego przybliżać?
\(P_1\colon\) jest miejscem zerowym funkcji \(y={f(0,5)-f(-0,4)\over0,5-(-0,4)}(x-0,5)+f(0,5)\)
\(P_2\colon\) analogicznie, ale dla przedziału ograniczonego przez \(P_1\)
\(\cdots\)
Pozdrawiam