Zbadać zbieżność ciągu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Zbadać zbieżność ciągu

Post autor: LuckyLuck »

Zbadać zbieżność ciągu {\(a_n\)}\(_{n=1,2...} ~~\) o wyrazach \(a_n=(n^3+2n+sin~~n)/n^3\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zbadać zbieżność ciągu

Post autor: panb »

LuckyLuck pisze: 12 cze 2020, 22:52 Zbadać zbieżność ciągu {\(a_n\)}\(_{n=1,2...} ~~\) o wyrazach \(a_n=(n^3+2n+sin~~n)/n^3\)
\(-1\le \sin n\le 1 \So \frac{n^3+2n-1}{n^3}\le a_n \le \frac{n^3+2n+1}{n^3} \\
\Lim_{n\to\infty } \frac{n^3+2n-1}{n^3}= \Lim_{n\to\infty } \frac{n^3+2n+1}{n^3}=1, \text{ więc } \Lim_{n\to\infty }a_n=1 \)
ODPOWIEDZ