Granica z tangensem

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krzys231
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 27 maja 2020, 17:44
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Granica z tangensem

Post autor: krzys231 »

Hej, czy mógłby ktoś pomóc z takim przykładem, nie wiem jak go zrobić :(

\(
\Lim_{x \to 0} \frac{\tg x}{\tg 2x}
\)
Ostatnio zmieniony 29 maja 2020, 20:27 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; \Lim , \tg
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Granica z tangensem

Post autor: radagast »

krzys231 pisze: 29 maja 2020, 14:44 Hej, czy mógłby ktoś pomóc z takim przykładem, nie wiem jak go zrobić :(

\(
\lim_{x \to 0} \frac{tg x}{tg 2x}
\)
\(
\Lim_{x \to 0} \frac{\tg x}{\tg 2x}= \Lim_{x \to 0} \frac{ \frac{\sin x}{\cos x} }{\frac{\sin 2x}{\cos 2x}}= \Lim_{x \to 0} \frac{\sin x}{\cos x} {\frac{\cos 2x}{\sin 2x}}=\Lim_{x \to 0} \frac{\sin x}{{\sin 2x}} =\Lim_{x \to 0} \frac{\sin x}{{x}}\frac{ x}{{\sin 2x}}=\\
\qquad\qquad = \frac{1}{2} \Lim_{x \to 0} \frac{\sin x}{{x}}\frac{2 x}{{\sin 2x}}=\frac{1}{2} \cdot 1 \cdot 1=\frac{1}{2}
\)

Można też z de l'Hospitala: \(\Lim_{x \to 0} \frac{\tg x}{\tg 2x}=^H=\Lim_{x \to 0} \frac{ \frac{1}{\cos^2x} }{\frac{2}{\cos^22x}}=\frac{ \frac{1}{1^2} }{\frac{2}{1^2}}=\frac{1}{2}\)
ODPOWIEDZ