Największa i najmniejsza wartość funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
felix_felicis
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 gru 2019, 19:38
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Największa i najmniejsza wartość funkcji

Post autor: felix_felicis »

Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji \(f(x,y)=x^2y^2\) w zbiorze \(x^2+ \frac{y^2}{4} \le 1 \).
Policzyłam pochodne cząstkowe funkcji po \(x\) i \(y\), z układu równań wyznaczyłam \(x\) i \(y\). Otrzymałam punkt \(P(0,0)\). I co dalej?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Największa i najmniejsza wartość funkcji

Post autor: panb »

felix_felicis pisze: 28 maja 2020, 03:40 Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji \(f(x,y)=x^2y^2\) w zbiorze \(x^2+ \frac{y^2}{4} \le 1 \).
Policzyłam pochodne cząstkowe funkcji po \(x\) i \(y\), z układu równań wyznaczyłam \(x\) i \(y\). Otrzymałam punkt \(P(0,0)\). I co dalej?
Teraz trzeba poszukać ekstremów na brzegu obszaru tzn., gdy \(x^2+ \frac{y^2}{4}=1 \).
W tym celu wyznaczasz \(y^2=4-4x^2\) i wstawiasz do wzoru funkcji f.
Otrzymujesz funkcję jednej zmiennej i normalnie znajdujesz jej ekstrema dla \(x\in [-1,1]\). Obliczasz wartości funkcji dla wszystkich punktów ekstremalnych i wybierasz najmniejszą (wiadomo - zero) i największą (na razie nieznaną).
Uwaga 1: obliczone wartości x muszą mieścić się w przedziale [-1,1].
Uwaga 2: nie zapomnij uwzględnić końców przedziału (tzn x=1, x=-1).
THE END
ODPOWIEDZ