twierdzenie Taylora
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
twierdzenie Taylora
Stosując twierdzenie Taylora w a=2 for n= 3 znaleźć przybliżoną wartość \(f(2,1)\), gdzie \(f(x)= x^3 + \sin { \pi\over4}x\)
Ostatnio zmieniony 27 maja 2020, 22:19 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: twierdzenie Taylora
To będzie wyglądało tak:
\[f(2+h)=f(2)+ \frac{h}{1!}f'(2) + \frac{h^2}{2!}f''(2) + \frac{h^3}{3!}f^{(3)}(2) \text{, gdzie } h=0,1.\]
Trzeba tylko policzyć pochodne i podstawić do wzoru. Dasz radę?
\[f(2+h)=f(2)+ \frac{h}{1!}f'(2) + \frac{h^2}{2!}f''(2) + \frac{h^3}{3!}f^{(3)}(2) \text{, gdzie } h=0,1.\]
Trzeba tylko policzyć pochodne i podstawić do wzoru. Dasz radę?