Pochodna, pierwiastki

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aram100
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 01 lis 2017, 14:47
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Pochodna, pierwiastki

Post autor: aram100 »

Dzień dobry, czy mógłby ktoś pokazać mi kilka pierwszych kroków jak obliczyć pochodną tego przykładu?

\[\left(\sqrt{\sin x + \sqrt{x + 2*\sqrt{x}}}\right)'\]
Ostatnio zmieniony 27 maja 2020, 14:23 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; \sin , \cos
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pochodna, pierwiastki

Post autor: eresh »

aram100 pisze: 27 maja 2020, 12:15 Dzień dobry, czy mógłby ktoś pokazać mi kilka pierwszych kroków jak obliczyć pochodną tego przykładu?

\[(\sqrt{sin x + \sqrt{x + 2*\sqrt{x}}})'\]
\(f(x)=\sqrt{\sin x+\sqrt{x+2\sqrt{x}}}\\
f'(x)=\frac{1}{2\sqrt{\sin x+\sqrt{x+2\sqrt{x}}}}\cdot (\sin x+\sqrt{x+2\sqrt{x}})'\\
f'(x)=\frac{1}{2\sqrt{\sin x+\sqrt{x+2\sqrt{x}}}}\cdot (\cos x+\frac{1}{2\sqrt{x+2\sqrt{x}}}\cdot (x+2\sqrt{x})')\\
f'(x)=\frac{1}{2\sqrt{\sin x+\sqrt{x+2\sqrt{x}}}}\cdot (\cos x+\frac{1}{2\sqrt{x+2\sqrt{x}}}\cdot (1+\frac{2}{2\sqrt{x}}))\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
aram100
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 01 lis 2017, 14:47
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Pochodna, pierwiastki

Post autor: aram100 »

Dziękuję @eresh, jak widać było to proste, po prostu podstawić do wzoru, a potem razy pochodną 'wnętrza'
W sumie nie wiem nad czym się zastanawiałem :/
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Pochodna, pierwiastki

Post autor: korki_fizyka »

tutaj większość tego nie wie :) ja to nazywam atawistycznym lekiem przed używaniem mózgu
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ