współrzędne biegunowe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
izabel_ka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 20 kwie 2020, 14:25
Podziękowania: 4 razy

współrzędne biegunowe

Post autor: izabel_ka »

Wprowadzając współrzędne biegunowe oblicz \(\int\int_Dx\ dxdy\),

gdy obszar \(D\) jest ograniczony krzywymi \(1\le x^2+y^2 \le 4,\ y\ge−|x|\).
Ostatnio zmieniony 27 maja 2020, 10:52 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: współrzędne biegunowe

Post autor: kerajs »

\(…=\int_{ \frac{- \pi }{4} }^{ \frac{5 \pi }{4} } \left( \int_1^2(r\cos \alpha ) r dr\right) d \alpha =...\)
ODPOWIEDZ