oblicz pole obszaru

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LudwikM
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:11
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

oblicz pole obszaru

Post autor: LudwikM »

oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi \(x^2+y^2=5, y= \frac{2}{x} \)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: oblicz pole obszaru

Post autor: kerajs »

\(P=\int_{- \sqrt{5} }^{-2}( \sqrt{5-x^2}-(-\sqrt{5-x^2}) ) dx+\int_{- 2}^{-1}( \sqrt{5-x^2}- \frac{2}{x} ) dx+ \\ + \int_{- 1 }^{1}( \sqrt{5-x^2}-(-\sqrt{5-x^2}) ) dx+\int_{1 }^{2}( \frac{2}{x} -(-\sqrt{5-x^2}) ) dx+\int_{2}^{ \sqrt{5} }( \sqrt{5-x^2}-(-\sqrt{5-x^2}) ) dx=...\)
ODPOWIEDZ