za pomocą całki podwójnej obliczyć pole obszaru:
\(x^2+y^2 \ge 1
~~x^2+y^2-2y \le 0
~~~~y \ge x\)
za pomocą całki podwójnej obliczyć pole obszaru:
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: za pomocą całki podwójnej obliczyć pole obszaru:
\(P=\int_{-1}^{ \frac{ -\sqrt{3} }{2} }(\int_{ 1-\sqrt{1-x^2} }^{1+\sqrt{1-x^2} }dy)dx+
\int_{ \frac{ -\sqrt{3} }{2} }^{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }(\int_{ \sqrt{1-x^2} }^{1+\sqrt{1-x^2} }dy)dx+
\int_{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }^1(\int_{ x}^{1+\sqrt{1-x^2} }dy)dx\)
\int_{ \frac{ -\sqrt{3} }{2} }^{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }(\int_{ \sqrt{1-x^2} }^{1+\sqrt{1-x^2} }dy)dx+
\int_{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }^1(\int_{ x}^{1+\sqrt{1-x^2} }dy)dx\)