wyznacz całkę szczególną

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Aguś56
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 13 cze 2019, 18:40
Podziękowania: 17 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

wyznacz całkę szczególną

Post autor: Aguś56 »

wyznacz całkę szczególną \(xy'+y=e^x, y(a)=b\)

zaczęłam rozwiązywać i wyszło mi coś takiego :
\( \int_{}^{} \frac{1}{e^x-x}dx= \int_{}^{} \frac{1}{y}dy \)

tylko nie wiem jak teraz policzyć tą całkę z lewej strony
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: wyznacz całkę szczególną

Post autor: kerajs »

Aguś56 pisze: 22 maja 2020, 18:10 wyznacz całkę szczególną \(xy'+y=e^x, y(a)=b\)

zaczęłam rozwiązywać i wyszło mi coś takiego :
\( \int_{}^{} \frac{1}{e^x-x}dx= \int_{}^{} \frac{1}{y}dy \)
A skąd wzięłaś to cudo?

\(y'+ \frac{1}{x}y= \frac{e^x}{x} \)
Twoje równanie jest liniowe
i umiesz je rozwiązywać.

Inaczej:
\((xy)'=e^x\\
xy=e^x+C\\
y= \frac{e^x+C}{x}\\
b= \frac{e^a+C}{a} \ \ \So \ \ C=ab-e^a\\
y_s= \frac{e^x+ab-e^a}{x}\)



ł
ODPOWIEDZ