zad. 1 Oblicz objętość brył ograniczonych przez powierzchnię o zadanych równaniach
\(x^2+y^2=1,\ \ \ x^2+y^2+z^2=4\)
zad. 2 Oblicz całke podwójną po zadanym obszarze
\(\int\int\int v(x^2+y^2+z))dxdydz\)
Całki potrójne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 14 kwie 2020, 11:40
- Podziękowania: 2 razy
Całki potrójne
Ostatnio zmieniony 19 maja 2020, 13:57 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; czy to naprawdę takie trudne, napisać tekst w LaTeX-u
Powód: poprawa wiadomości; czy to naprawdę takie trudne, napisać tekst w LaTeX-u
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Całki potrójne
Łatwiejszy (z dwóch możliwych) obszar:
\(-1 \le x \le 1\\
- \sqrt{1-x^2} \le y \le \sqrt{1-x^2} \\
- \sqrt{4-x^2-y^2} \le y \le \sqrt{4-x^2-y^2} \)
Przejście na współrzędne cylindryczne ułatwi obliczenia.
Czym jest V w drugim zadaniu?
\(-1 \le x \le 1\\
- \sqrt{1-x^2} \le y \le \sqrt{1-x^2} \\
- \sqrt{4-x^2-y^2} \le y \le \sqrt{4-x^2-y^2} \)
Przejście na współrzędne cylindryczne ułatwi obliczenia.
Czym jest V w drugim zadaniu?