Zmienić kolejność całkowania we współrzędnych biegunowych
\(\int_0^{\pi\over2}\int_0^{2a\cos\theta}f(r,\theta)drd\theta\)
Zmienić kolejność całkowania we współrzędnych biegunowych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zmienić kolejność całkowania we współrzędnych biegunowych
Ostatnio zmieniony 18 maja 2020, 11:30 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; pora najwyższa poznać kod LaTeX - poprawiłem, nie wiem czy dobrze (tam był zbiór pusty?), następnym razem - kosz! PS. "cytuj" i popatrz!!
Powód: poprawa wiadomości; pora najwyższa poznać kod LaTeX - poprawiłem, nie wiem czy dobrze (tam był zbiór pusty?), następnym razem - kosz! PS. "cytuj" i popatrz!!
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Zmienić kolejność całkowania we współrzędnych biegunowych
1. w zapisie całki brakuje jakobianu.
2. granice w zmienionej kolejności:
\(0 \le r \le 2a\\
0 \le \theta \le \arccos \frac{r}{2a} \)
2. granice w zmienionej kolejności:
\(0 \le r \le 2a\\
0 \le \theta \le \arccos \frac{r}{2a} \)