Rozwiązać równanie różniczkowe
\((y*cos( \frac{y}{x} )-x)dx=x*cos( \frac{y}{x} )dy\)
równanie różniczkowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: równanie różniczkowe
To jest ten sam typ równania
\(( \frac{y}{x} \cos ( \frac{y}{x} )-1)=\ cos( \frac{y}{x} ) y'\)
\(y=tx\\
t \cos t-1=\cos t \cdot (t'x+t)\\
\cos t dt= \frac{-1}{x} dx\\
.....\\
..... \)
\(( \frac{y}{x} \cos ( \frac{y}{x} )-1)=\ cos( \frac{y}{x} ) y'\)
\(y=tx\\
t \cos t-1=\cos t \cdot (t'x+t)\\
\cos t dt= \frac{-1}{x} dx\\
.....\\
..... \)