kolejność całkowania

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TomaszSy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 04 sty 2020, 18:58
Podziękowania: 40 razy

kolejność całkowania

Post autor: TomaszSy »

zmienić kolejność całkowania (wykonać rysunek)
\( \int_{0}^{1} \int_{x^2}^{ \sqrt{x} } f(x,y)dydx\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: kolejność całkowania

Post autor: panb »

TomaszSy pisze: 16 maja 2020, 18:04 zmienić kolejność całkowania (wykonać rysunek)
\( \int_{0}^{1} \int_{x^2}^{ \sqrt{x} } f(x,y)dydx\)
rys.png
\(\displaystyle \int_{0}^{1} \int_{x^2}^{ \sqrt{x} } f(x,y)dydx= \int_{0}^{1} \int_{y^2}^{\sqrt{y}} f(x,y) {dx}{dy} \)
ODPOWIEDZ