Monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agix97
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 05 sie 2019, 22:07
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji

Post autor: agix97 »

Cześć, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania: zbadaj monotoniczność i ekstrema funkcji: \(y=xe^ \frac{1}{x} \)
Dziedzina funkcji wyszła mi \((-\infty ; 0) \cup (0; \infty )\).
Pochodna: \(y'= e^\frac{1}{x} - \frac{1}{x} \cdot e^\frac{1}{x} \), z przyrównania pochodnej do 0 wyszło \(x=1\).

Rysując przybliżony wykres \(y'\) zaznaczyłam na osi tylko 1 (wynik równania) i narysowałam wykres idący od prawej strony od góry przecinający oś w tej 1. Niestety odpowiedź wychodzi mi błędna, ponieważ według mojego wykresu funkcja jest rosnąca tylko w przedziale \((1; \infty )\), natomiast według odpowiedzi jest rosnąca też w przedziale od \(( - \infty ; 0)\). Prosiłabym o pomoc i wytłumaczenie, dlaczego rośnie też w tym drugim przedziale, 0 nie należy do dziedziny, nie jest rozwiązaniem równania, więc nie rozumiem, czemu tam coś takiego zachodzi. Dziękuję z góry.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji

Post autor: eresh »

agix97 pisze: 16 maja 2020, 15:27 Cześć, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania: zbadaj monotoniczność i ekstrema funkcji: \(y=xe^ \frac{1}{x} \)
Dziedzina funkcji wyszła mi \((-\infty ; 0) \cup (0; \infty )\).
Pochodna: \(y'= e^\frac{1}{x} - \frac{1}{x} \cdot e^\frac{1}{x} \), z przyrównania pochodnej do 0 wyszło \(x=1\).

Rysując przybliżony wykres \(y'\) zaznaczyłam na osi tylko 1 (wynik równania) i narysowałam wykres idący od prawej strony od góry przecinający oś w tej 1. Niestety odpowiedź wychodzi mi błędna, ponieważ według mojego wykresu funkcja jest rosnąca tylko w przedziale \((1; \infty )\), natomiast według odpowiedzi jest rosnąca też w przedziale od \(( - \infty ; 0)\). Prosiłabym o pomoc i wytłumaczenie, dlaczego rośnie też w tym drugim przedziale, 0 nie należy do dziedziny, nie jest rozwiązaniem równania, więc nie rozumiem, czemu tam coś takiego zachodzi. Dziękuję z góry.
źle rozwiązałaś nierówność
\(x\in \mathbb{R}\setminus\{0\}\\
e^{\frac{1}{x}}(1-\frac{1}{x})>0\\
1-\frac{1}{x}>0\\
\frac{x-1}{x}>0\\
x(x-1)>0\\
x\in (-\infty, 0)\cup (1,\infty)\)

czyli funkcja rośnie w przedziałach \((-\infty, 0)\), \((1,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
agix97
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 05 sie 2019, 22:07
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Re: Monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji

Post autor: agix97 »

Okej, po prostu uczyłam się chyba trochę innego sposobu. Pochodną przyrównuję do 0 i rozwiązuję takie równanie (nie nierówność), wyznaczam jej miejsca zerowe i zaznaczam je na osi poziomej i rysuję przybliżony wykres. Niestety jak robię równanie to za nic nie chce mi tam wyjść zero. Chyba nie rozumiem tego przejścia:
eresh pisze: 16 maja 2020, 15:35 \(
\frac{x-1}{x}>0\\
x(x-1)>0\\\)
Chyba powinnam to wiedzieć na tym etapie, ale jednak nie rozumiem czemu nagle jest \(x(x-1) \). Mogę prosić o wyjaśnienie? Dziękuję.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji

Post autor: eresh »

agix97 pisze: 16 maja 2020, 15:56
Chyba powinnam to wiedzieć na tym etapie, ale jednak nie rozumiem czemu nagle jest \(x(x-1) \). Mogę prosić o wyjaśnienie? Dziękuję.
pomnożyłam obie strony nierówności przez \(x^2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
agix97
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 05 sie 2019, 22:07
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Re: Monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji

Post autor: agix97 »

Ja mnożyłam przez x, więc tutaj jest błąd, ale niezbyt rozumiem w sumie, czemu przez\(x^2\)?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji

Post autor: eresh »

Bo nie wiesz czy przypadkiem x nie jest ujemny - wtedy musiałabyś zmienić znak nierówności. Mnożąc przez \(x^2\) masz pewność, że mnożysz przez liczbę dodatnią - znak nierówności się nie zmienia
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
agix97
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 05 sie 2019, 22:07
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Re: Monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji

Post autor: agix97 »

Ok, racja, dziękuję bardzo za pomoc!
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji

Post autor: Galen »

agix97 pisze: 16 maja 2020, 15:56 Okej, po prostu uczyłam się chyba trochę innego sposobu. Pochodną przyrównuję do 0 i rozwiązuję takie równanie (nie nierówność), wyznaczam jej miejsca zerowe i zaznaczam je na osi poziomej i rysuję przybliżony wykres. Niestety jak robię równanie to za nic nie chce mi tam wyjść zero. Chyba nie rozumiem tego przejścia:
eresh pisze: 16 maja 2020, 15:35 \(
\frac{x-1}{x}>0\\
x(x-1)>0\\\)
Chyba powinnam to wiedzieć na tym etapie, ale jednak nie rozumiem czemu nagle jest \(x(x-1) \). Mogę prosić o wyjaśnienie? Dziękuję.
Iloraz liczb (x-1) i x ma być dodatni,to oznacza,że liczby muszą być tego samego znaku.Dla liczb tego samego znaku iloczyn jest dodatni.
Stąd przejście od \(\frac{x-1}{x}>0\) do \((x-1)x>0\) jest poprawne,ale trzeba dołożyć,że mianownik jest różny od zera.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ