znaleźć całkę ogólną

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

znaleźć całkę ogólną

Post autor: lolipop692 »

znaleźć całkę ogólną
\((x^2+2xy)y'=y^2\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: znaleźć całkę ogólną

Post autor: kerajs »

\((1+2 \frac{y}{x} )y'= (\frac{y}{x})^2 \\
t= \frac{y}{x}\\
(1+2t)(t'x+t)=t^2 \)

a to jest równanie typu zmienne rozdzielone.
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: znaleźć całkę ogólną

Post autor: lolipop692 »

nie bardzo wiem jak to dalej liczyć
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: znaleźć całkę ogólną

Post autor: kerajs »

\(t'x+t= \frac{t^2}{1+2t} \\
t'x=\frac{3t^2+t}{1+2t}\\
\frac{2t+1}{t(3t+1)} dt= \frac{dx}{x} \\
.... \\
....\)
ODPOWIEDZ