wyznaczyć całkę szczególna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

wyznaczyć całkę szczególna

Post autor: lolipop692 »

wyznaczyć całkę szczególna następujących równań różniczkowych:
\((xy'-y)arctg( \frac{y}{x} )=x\), y(1)=0
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: wyznaczyć całkę szczególna

Post autor: kerajs »

\((y'- \frac{y}{x} ) \arctg ( \frac{y}{x} )=1\\
y=xt \So y'=t'x+t\\
(t'x+t-t ) \arctg t=1\\\
\arctg t dt= \frac{1}{x}dx\\
....\\
…..
\)
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: wyznaczyć całkę szczególna

Post autor: lolipop692 »

I teraz policzyć całki z obu stron? A co z tym warunkiem?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: wyznaczyć całkę szczególna

Post autor: kerajs »

Warunek ( a ściślej to punkt (1,0)) wstawiasz do wyniku i wyliczasz stałą. Wynikiem będzie tylko jedna (a nie cała rodzina) funkcja (tu akurat uwikłana).
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: wyznaczyć całkę szczególna

Post autor: lolipop692 »

ok policzyłam całki wyszło mi
\(t*arctg(t)- \frac{1}{2}ln|t^2+1|=ln|x|\)
i nie wiem jak dalej robić, pomożesz?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: wyznaczyć całkę szczególna

Post autor: kerajs »

lolipop692 pisze: 16 maja 2020, 17:42 ok policzyłam całki wyszło mi
\(t*arctg(t)- \frac{1}{2}ln|t^2+1|=ln|x|\)
Raczej
\(t \arctg t- \frac{1}{2}ln|t^2+1|=ln|x|+C\)
\( \frac{y}{x} \arctg \frac{y}{x} - \frac{1}{2}ln|(\frac{y}{x} )^2+1|=ln|x|+C\)
Wstawienie warunku początkowego da \(C=0\) więc wynikiem jest:
\( \frac{y}{x} \arctg \frac{y}{x} - \frac{1}{2}ln|(\frac{y}{x} )^2+1|=ln|x|\)
The end.
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: wyznaczyć całkę szczególna

Post autor: lolipop692 »

bardzo dziękuję :)
ODPOWIEDZ