zapisać dla funkcji różniczkę

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
vividly
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 05 maja 2020, 12:55
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

zapisać dla funkcji różniczkę

Post autor: vividly »

Wspomagając się trójkątem Pascala zapisać dla funkcji f(x,y) klasy C^4 różniczkę (d^4)*f w postaci rozwiniętej sumy.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: zapisać dla funkcji różniczkę

Post autor: panb »

vividly pisze: 15 maja 2020, 11:15 Wspomagając się trójkątem Pascala zapisać dla funkcji f(x,y) klasy C^4 różniczkę (d^4)*f w postaci rozwiniętej sumy.
A czemu nie sprawdzisz w necie, to bardzo proste. O trójkącie Pascala jest tutaj
\[d^4f(x,y)= \frac{ \partial^4 f}{ \partial x^4 }dx^4 +4\frac{ \partial^4f }{ \partial x^3 \partial y }dx^3dy+6\frac{ \partial^4f }{ \partial x^2 \partial y^2}dx^2dy^2+4\frac{ \partial^4f }{ \partial x \partial y^3 }dxdy^3+\frac{ \partial^4f }{ \partial y^4 }dy^4 \]

Jak widzisz jest to proste, tylko pisanie tego w LaTeX'u to ból. :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: zapisać dla funkcji różniczkę

Post autor: korki_fizyka »

Zamiast trudzić się z LaTeXem można było od razu przepisać ręcznie do zeszytu i wężykiem ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ