Znaleźć ekstremum funkcji uwikłanej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
vividly
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 05 maja 2020, 12:55
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Znaleźć ekstremum funkcji uwikłanej

Post autor: vividly »

Znaleźć ekstremum ciąglej funkcji uwikłanej danej równaniem \(x^2 +4y^2 – 2x – 16y+13=0\) i spełniającej warunek \(y(1)=3\).
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Znaleźć ekstremum funkcji uwikłanej

Post autor: panb »

A czemu nie powtórzysz procedury przedstawionej w rozwiązaniu podobnego zadania (zobacz tutaj)
Tym razem \(x_0=1, y_0=3\).
ODPOWIEDZ