Całka podwójna po prostokącie

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
egi
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 31 sty 2019, 19:29
Podziękowania: 20 razy

Całka podwójna po prostokącie

Post autor: egi »

Proszę o pomoc jak rozbić ten ułamek żeby rozwiązać całkę
\( \int_{0}^{2} \int_{0}^{1} \frac{1}{(x+y+1)^3} dxdy \)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Całka podwójna po prostokącie

Post autor: kerajs »

A po co go rozbijać?
\(\int \frac{1}{(x+y+1)^3} dx=\int (x+y+1)^{-3} dx = \frac{1}{-2} (x+y+1)^{-2} +C \)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Całka podwójna po prostokącie

Post autor: panb »

egi pisze: 14 maja 2020, 21:13 Proszę o pomoc jak rozbić ten ułamek żeby rozwiązać całkę
\( \int_{0}^{2} \int_{0}^{1} \frac{1}{(x+y+1)^3} dxdy \)
Niczego nie rozbijaj.
\(\displaystyle \int_{0}^{2} \int_{0}^{1} \frac{1}{(x+y+1)^3}{dx}{dy}= \int_{0}^{2} \left( \int_{0}^{1} \frac{1}{(x+y+1)^3}{dx} \right) {dy} \)

W całce \(\displaystyle \int_{0}^{1} \frac{1}{(x+y+1)^3}{dx}\) traktujesz y jak stałą.
Wychodzi \( \frac{1}{2} \left( \frac{1}{(1+y)^2} - \frac{1}{(2+y)^2} \right) \) i to całkujesz po igreku od 0 do 2.
ODPOWIEDZ