Równanie stycznej w punkcie do wykresu funkcji uwikłanej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
vividly
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 05 maja 2020, 12:55
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Równanie stycznej w punkcie do wykresu funkcji uwikłanej

Post autor: vividly »

Napisać równanie stycznej w punkcie \(P_0=(1,1)\) do wykresu funkcji uwikłanej \(x^y – y^2\cdot x^y= 0\).
Ostatnio zmieniony 14 maja 2020, 21:06 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Równanie stycznej w punkcie do wykresu funkcji uwikłanej

Post autor: radagast »

\(x^y – y^2\cdot x^y= 0 \iff x^y(1-y^2)=0 \iff x=0 \vee y=1 \vee y=-1\) (wykresem funkcji są trzy proste. Jedna z nich przechodzi przez punkt (1,1) )
odp: szukana styczna to \(y=1\) (podejrzewam, ze coś źle przepisałeś)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równanie stycznej w punkcie do wykresu funkcji uwikłanej

Post autor: panb »

vividly pisze: 14 maja 2020, 19:22 Napisać równanie stycznej w punkcie P0=(1,1) do wykresu funkcji uwikłanej \(x^y – y^2*x^y= 0\).
Wzór jest taki jak zawsze: \(y-y_0=y'(x_0)(x-x_0), \,\,\, x_0=y_0=1\)
Jedyny "problem" to \(y'(x_0)\), ale na to jest wzór.
Jeśli F(x,y)=0 jest funkcją uwikłaną zmiennych x i y, to \(y'(x_0)= \frac{ \frac{ \partial F}{ \partial x}(x_0,y_0) }{\frac{ \partial F}{ \partial y}(x_0,y_0)}\), pod warunkiem niezerowego mianownika, rzecz jasna.
\(\frac{\partial F}{ \partial x}=x^{y-1}(y-y^3) \So \frac{\partial F}{ \partial x}(1,1)=0\\
\frac{\partial F}{ \partial y}=-2 y x^y + x^y \ln x - x^y y^2 \ln x \So \frac{\partial F}{ \partial y}(1,1)=-2\neq0\)

Czyli

Odpowiedź: \(y'(1,1)=0\), a szukana styczna ma równanie \(y=1\)

ODPOWIEDZ