Znaleźć najmniejszą i największa wartość funkcji w podanym obszarze D:
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Znaleźć najmniejszą i największa wartość funkcji w podanym obszarze D:
Znaleźć najmniejszą i największa wartość funkcji w podanym obszarze \(D: f(x,y)=xy-y+x ~~ ,D-\) obszar ograniczony prostymi \(y=0, x=1\), i parabolą \(y=x^2 \)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Znaleźć najmniejszą i największa wartość funkcji w podanym obszarze D:
Najpierw szukamy ekstremów jak zawsze:
\( \begin{cases} \frac{ \partial f}{ \partial x}=y+1 \\ \frac{ \partial f}{ \partial y}=x-1\end{cases} \)
Punkt krytyczny \((1,-1)\ \notin D \) - nie zawracamy sobie tym głowy.
Teraz szukamy ekstremów na brzegu:
\(y=0: f(x,0)=x\). Ponieważ obszar D obejmuje \(x\in [0,1]\), więc \(f(x,0)_{min}=0, \,\,\, f(x,0)_{max}=1\)
\(x=1: f(1,y)=y-y+1=1\), więc \(f(1,y)_{min}=f(1,y)_{max}=1\)
\(y=x^2: f(x,x^2)=x^3-x^2+x, \,\,\, x\in [0,1]\), więc (licząc pochodną) mamy \(f(x,x^2)_{min}=0, \,\,\, f(x,x^2)_{max}=1\)
Wobec tego mamy następujący zbiór wartości ekstremalnych: \(\{ 1, 0\}\).
\( \begin{cases} \frac{ \partial f}{ \partial x}=y+1 \\ \frac{ \partial f}{ \partial y}=x-1\end{cases} \)
Punkt krytyczny \((1,-1)\ \notin D \) - nie zawracamy sobie tym głowy.
Teraz szukamy ekstremów na brzegu:
\(y=0: f(x,0)=x\). Ponieważ obszar D obejmuje \(x\in [0,1]\), więc \(f(x,0)_{min}=0, \,\,\, f(x,0)_{max}=1\)
\(x=1: f(1,y)=y-y+1=1\), więc \(f(1,y)_{min}=f(1,y)_{max}=1\)
\(y=x^2: f(x,x^2)=x^3-x^2+x, \,\,\, x\in [0,1]\), więc (licząc pochodną) mamy \(f(x,x^2)_{min}=0, \,\,\, f(x,x^2)_{max}=1\)
Wobec tego mamy następujący zbiór wartości ekstremalnych: \(\{ 1, 0\}\).
Odpowiedź: W obszarze D funkcja \(f(x,y)=xy-y+x\) przyjmuje wartość najmniejszą \(f_{min}=0\) i wartość największą \(f_{max}=1\)
Re: Znaleźć najmniejszą i największa wartość funkcji w podanym obszarze D:
bardzo dziękuję ale chyba pochodna po x będzie inna y+1, wtedy zmieni się punkt krytyczny czy będzie to miało znaczenie w dalszej części?
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Znaleźć najmniejszą i największa wartość funkcji w podanym obszarze D:
Tak. Punkt (1,-1) nie leży w obszarze D, więc można go olać.
Już poprawiłem.
Już poprawiłem.
Re: Znaleźć najmniejszą i największa wartość funkcji w podanym obszarze D:
super dzięki wielkie mam jeszcze problem z jednym przykładem
\(\(f(x,y)=3x+4y, D={(x,y):-2 \le x \le 4, -1 \le y \le 3}\)}\)
policzyłam pochodne
\( \frac{df}{dx} =3\)
\( \frac{df}{dy} =4\)
czyli nie ma punktu krytycznego prawda?
pomożesz mi dalej to wyliczyć?
\(\(f(x,y)=3x+4y, D={(x,y):-2 \le x \le 4, -1 \le y \le 3}\)}\)
policzyłam pochodne
\( \frac{df}{dx} =3\)
\( \frac{df}{dy} =4\)
czyli nie ma punktu krytycznego prawda?
pomożesz mi dalej to wyliczyć?
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Znaleźć najmniejszą i największa wartość funkcji w podanym obszarze D:
wstawiasz: \(x=-2, \,\, -1\le y \le 3\\
x=4, \,\, -1\le y \le 3\\
y=-1, \,\,\, -2\le x \le 4 \\
y=3,\,\,\,-2\le x \le 4\)
i szukasz ekstremów tak powstałych funkcji. Rozumiesz, bo dość to mętnie brzmi?
x=4, \,\, -1\le y \le 3\\
y=-1, \,\,\, -2\le x \le 4 \\
y=3,\,\,\,-2\le x \le 4\)
i szukasz ekstremów tak powstałych funkcji. Rozumiesz, bo dość to mętnie brzmi?
Re: Znaleźć najmniejszą i największa wartość funkcji w podanym obszarze D:
czy chodzi o to dla pierwszego przedziału:
f(-2,y)=-6+4y czyli f(-2,y)min=-10 f(-2,y) max=6 ?
f(-2,y)=-6+4y czyli f(-2,y)min=-10 f(-2,y) max=6 ?
Re: Znaleźć najmniejszą i największa wartość funkcji w podanym obszarze D:
ok, dziękuję bardzo za pomoc:)