Zbadaj zbieżność szeregu stosując kryterium ilorazowe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Zbadaj zbieżność szeregu stosując kryterium ilorazowe

Post autor: peresbmw »

Zbadaj zbieżność szeregu stosując kryterium ilorazowe
a) \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n!}{2^n} \)
b) \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n^3}{e^n} \)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność szeregu stosując kryterium ilorazowe

Post autor: panb »

peresbmw pisze: 12 maja 2020, 20:22 Zbadaj zbieżność szeregu stosując kryterium ilorazowe
a) \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n!}{2^n} \)
Ten szereg jest rozbieżny, bo \( \Lim_{n\to \infty} \frac{n!}{2^n} \neq 0\)
Zaraz poszukam jakiegoś do niego pasującego
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność szeregu stosując kryterium ilorazowe

Post autor: peresbmw »

dzięki ale właśnie nie rozumiem tego ilorazowego jak robić, wyjaśnisz bardziej?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność szeregu stosując kryterium ilorazowe

Post autor: panb »

peresbmw pisze: 12 maja 2020, 21:00 dzięki ale właśnie nie rozumiem tego ilorazowego jak robić, wyjaśnisz bardziej?
Przeczytaj tutaj, ja szukam szeregu do podpunktu b)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność szeregu stosując kryterium ilorazowe

Post autor: panb »

A może to chodzi o kryterium ilorazowe d'Alemberta? Przeczytaj w notatkach.
Nie mogę dobrać ciągu do tego pierwszego nawet.
Z d'Alemberta to łatwo:
a) \(a_n= \frac{n!}{2^n},\,\,\, a_{n+1}= \frac{(n+1)!}{2^{n+1}} \So \frac{a_{n+1}}{a_n}= \frac{n+1}{2} \\
\displaystyle \Lim_{n\to\infty } \frac{a_{n+1}}{a_n}=+\infty>1 \)
,
więc szereg jest rozbieżny.
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność szeregu stosując kryterium ilorazowe

Post autor: peresbmw »

Właśnie też się nad tym zastanawiam, bo w notatkach mam i takie i takie, to spróbuje zrobić z d'Alemberta
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność szeregu stosując kryterium ilorazowe

Post autor: panb »

b) \( \frac{b_{n+1}}{b_n}= \frac{1}{e} \left( \frac{n+1}{n} \right)^3 \\
\displaystyle \Lim_{n\to\infty } \frac{b_{n+1}}{b_n}= \frac{1}{e}<1 \)

zatem szereg jest zbieżny
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność szeregu stosując kryterium ilorazowe

Post autor: peresbmw »

ok dzięki pozostałe przykłady też z tego spróbuje zrobić
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność szeregu stosując kryterium ilorazowe

Post autor: panb »

Jasne, taka fatalna zbieżność nazw!!
ODPOWIEDZ