Oblicz całkę krzywoliniową nieskierowaną
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oblicz całkę krzywoliniową nieskierowaną
Oblicz całkę krzywoliniową nieskierowaną \(\int_{L}^{} e^{ \sqrt{x^2+y^2}} ds\), gdzie \(L\) -Krzywa dana równaniem\( y= \sqrt{1-x^2} \),\( 0 \le x \le 1\)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Oblicz całkę krzywoliniową nieskierowaną
\( \begin{cases} x=\cos t ,& x'=-\sin t \\y=\sin t, & y'=\cos t\end{cases}, 0\le t \le \frac{\pi}{2} \) jest parametryzacja tego łuku.
\(\displaystyle \int_{L}e^{\sqrt{x^2+y^2}}{ds} = \int_{0}^{ \frac{\pi}{2}} e^{ \sqrt{\sin^2t+\cos^2t}}{dt} = \frac{\pi e}{2} \)
\(\displaystyle \int_{L}e^{\sqrt{x^2+y^2}}{ds} = \int_{0}^{ \frac{\pi}{2}} e^{ \sqrt{\sin^2t+\cos^2t}}{dt} = \frac{\pi e}{2} \)