Oblicz całkę krzywoliniową skierowaną

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Oblicz całkę krzywoliniową skierowaną

Post autor: MartaaKo »

Oblicz całkę krzywoliniową skierowaną \( \int_{K}^{} 2xdx+y^2dy\), gdzie \(K\) jest ćwiartką okręgu \(x=cost\), \(y=sint\), \(0 \le t \le \frac{ \pi }{2}\) , skierowaną zgodnie ze wzrostem parametru \(t\).
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Oblicz całkę krzywoliniową skierowaną

Post autor: panb »

MartaaKo pisze: 11 maja 2020, 23:03 Oblicz całkę krzywoliniową skierowaną \( \int_{K}^{} 2xdx+y^2dy\), gdzie \(K\) jest ćwiartką okręgu \(x=cost\), \(y=sint\), \(0 \le t \le \frac{ \pi }{2}\) , skierowaną zgodnie ze wzrostem parametru \(t\).
\(\displaystyle \int_{K}^{} 2xdx+y^2dy= \int_{0}^{ \frac{\pi}{2} } \left(-2\sin t\cos t +\sin^2t\cos t\right) {dt} =\ldots = -\frac{2}{3} \)
ODPOWIEDZ