Zbadaj zbieżność szeregów

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Zbadaj zbieżność szeregów

Post autor: peresbmw »

Zbadaj zbieżność szeregów stosując kryterium porównawcze
\( \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{1}{n^2-2n+1} \)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność szeregów

Post autor: panb »

peresbmw pisze: 11 maja 2020, 21:17 Zbadaj zbieżność szeregów stosując kryterium porównawcze
\( \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{1}{n^2-2n+1} \)
\(\displaystyle \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{1}{n^2-2n+1}= \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{1}{(n-1)^2}= \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n^2}\), więc jest zbieżny.
ODPOWIEDZ